top of page

De vlinders van Troppo Bello

De vlinders van Troppo Bello

De meeste creatieve ideeën komen al brainstormend op. Tijdens het uitwisselen van gedachten heb je ineens, soms duurt het even, die ene ingeving waarvan je weet: Dit is het!

Dat hadden wij van Troppo Bello ook. We waren het er over eens dat sommige meubelen een tweede en mooier leven verdienen. Maar welke meubelen? Zonder zaken als kastjes en andere klein meubelen te vergeten wilden we ook een signature item hebben. Een meubelstuk dat klassiek en toch van vandaag is. Zulke meubelen bestaan namelijk, ontworpen door bekende designers.

Vaak worden deze design klassiekers nog steeds op de markt gebracht omdat ze hun sporen wel hebben verdiend. Vaak ook worden ze gekopieerd. Dat is helemaal niet erg, zeker niet in ons geval. We gaan namelijk deze ontwerpen een nog mooier leven gunnen.

En we kregen vlinders in onze buik toen we kwamen op de zogenaamde vlinderstoel.

Stukje geschiedenis

De series 7 stoel, de vlinderstoel dus, werd voor het eerst geïntroduceerd in 1955 door de Deen Arne Jacobsen. De productie geschiedde door het Scandinavische merk Fritz Hansen. Het ontwerp heeft zich inmiddels wel bewezen, getuige ook de replica’s. De vlinderstoel is een vervolg van de klassieke Ant (Mier) stoel die drie jaar daarvoor is ontwikkeld.

De stoeltjes zijn van MDF en uit één stuk gebogen en geperst. MDF is geperst board, de houtvezels zijn gedroogd en door middel van natuurlijke harsen met elkaar verbonden. MDF is ook nog eens zeer milieuvriendelijk.

Verder zitten de stoeltjes verrassend goed, bijna ergonomisch. De vorm is bepaald door de functie, daar stond Jacobsen bekend om. Ze zijn geschikt als eetkamerstoelen, keukenstoelen, in kinderkamers, kantoren en bedrijven. Kortom: in elke ruimte waar gezeten wordt zullen ze mooi tot hun recht komen. Juist door hun elegantie en simpele vorm. Heeft Troppo Bello de stoelen eenmaal onder handen gehad dan zijn ze helemaal de blikvanger van elke ruimte!

Arne Jacobsen is niet alleen bekend van zijn meubelontwerpen. Buiten designer was Jacobsen ook architect. Eind jaren ’50 heeft hij het bekende Royal Hotel in Copenhagen ontworpen van de reflecterende buitenkant tot aan het opzienbarende interieur. Hier ook werden de unieke fauteuils The Egg en The Swan voor het eerst gebruikt. Hij is beïnvloed door de Nederlandse Mies van der Rohe, Le Corbusier en Bauhaus. Jacobsen op zijn beurt heeft weer veel andere designers geïnspireerd.

Waaronder Troppo Bello. En iedereen kan zijn ideeën op de stoeltjes loslaten, we voeren ze graag uit. Zodat de beroemde vlinderstoelen na hun eerste leven een tweede, en misschien zelfs eeuwig leven hebben. Want echt, het gaan collectors items worden.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page