top of page

Voorzichtig met Vintage

Voorzichtig met Vintage

Tegenwoordig staat op alle kleding wel een wasvoorschrift en in ieder geval staat in het etiket van welk materiaal het kledingstuk is gemaakt. Maar deze wasvoorschriften werden pas vanaf 1957 ingevoerd. Voor die tijd was niet te zien waar de kleding van gemaakt was, en al zeker niet hoe het materiaal behandeld moest worden. En natuurlijk waren de wasmachines veel minder geavanceerd en werd er nog veel op de hand gewassen.

De aanleiding voor het wasvoorschrift was dat de natuurlijke stoffen als katoen, zijde en linnen bijvoorbeeld vervangen werden door ‘moderne’ materialen. Denk aan trevira en dralon. Door te heet wassen of strijken konden de kledingstukken beschadigd raken en de ‘huisvrouwen’ uit die tijd werden door zo’n wasvoorschrift geïnstrueerd hoe daar mee om te gaan. Bleekmiddelen, in die tijd vaak gebruikt, waren helemaal uit den boze bij deze materialen. Later werden de kunstvezels vermengd met natuurlijke materialen. En kennen jullie nog de no-iron overhemden?

De liefhebbers van vintage kleding hebben dus een probleempje. Heb je een parel van een jaren ’50 jurkje gescoord of ga je alle blikken op je gericht krijgen met je vintage cocktail dress maar weet je niet hoe zo’n unieke vondst te behandelen, lees dan door.

Muffig?

Lees ook door als je vindt dat je net aangeschafte retro blouse toch een beetje muffig riekt want ook dat hoor je vaak. Dat weten en vinden zelfs de echte vintage die-hards. Maar die lucht krijg je ook heus wel weg.

De echte vintage kledingstukken kun je niet in de wasmachine wassen zou je denken want zoals gezegd waren er in die tijd niet de wasautomaten die er nu zijn. Fout gedacht. Was ze heel voorzichtig in een hand- of wolwasprogramma. Desnoods in een sloop. Babyshampoo ruikt lekker en frist heerlijk op zonder agressief te zijn. Drogen doe je beter wel gewoon op de ouderwetse manier en niet in de droger. Wol overigens plat drogen maar dat weet je waarschijnlijk wel.

Vertroetelen

En dan nu die ietwat muffe geur. Ik geef toe, die is er bijna altijd. Bij echte vintage dan, als het gaat om niet fris ruikende tweedehandskleding van nu, is er wat anders aan de hand. Maar die kun je gewoon wassen.

Azijn is de oplossing. Vul een spuitbusje met witte azijn en spray het kledingstuk in. Weg geur. Weg ook de azijngeur want die vervliegt bijna meteen. Kun je niet tegen die azijngeur werkt vodka ook, maar dat lijkt ons een beetje zonde.

En dan nog wat. Op de hand wassen is helemaal niet zo’n werk en het heeft wel wat om je schatten te vertroetelen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page