top of page

Herman Brood Museum & Experience

‘Maak er nog een groot feest van’

Choc in Herman Brood Museum & Experience

Herman Brood en Zwolle zijn met elkaar verbonden, Herman zag hier op 5 november 1946 het levenslicht. Al in zijn jonge jaren wenste hij zich in geen enkel keurslijf te persen en dat is de essentie van zijn kunst geworden.

Vogelvlucht

Na een jeugd vol rebellie en ook drugsgebruik vond in 1976 een cruciale ontmoeting plaats. Brood speelde weer mee in Cuby and the Blizzards toen hij in café 't Pleintje in Winschoten de naald van zijn injectiespuit in een prullenmand liet vallen. De eigenaar van het café, Koos van Dijk, kwam binnen toen Brood ijverig op zoek was naar zijn naald. In plaats van Brood buiten de deur te zetten, keerde Van Dijk de prullenmand om en zocht mee. Brothers in crime, vanaf dat moment trad Van Dijk op als Broods manager.

Acteur in zijn eigen leven

Brood werkte in 1979 mee aan de film Cha Cha van Herbert Curiel en trad in de film in het huwelijk met punk-operazangeres Nina Hagen. In hetzelfde jaar vertrok hij naar de Verenigde Staten. Maar een Amerikaanse tournee werd geen succes en het in de VS geproduceerde album Go Nutz (1980) werd zowel daar als in Nederland afgekraakt. Hierop viel Wild Romance uit elkaar en zakte de carrière van Brood in. In 1985 trad hij in het huwelijk met Xandra Jansen, samen hadden ze twee kinderen, Lola (1985) en Holly (1994), en een aangenomen dochter Brenda (1979). In de jaren daarna waaierde zijn carrière toch weer uit. Brood acteerde in een toneelstuk en een speelfilm, maar vooral in zijn eigen leven.

Kleurenblind

Ook werd hij steeds actiever als kunstschilder. Hij werkte op groot formaat en met felle kleuren, waarbij zijn werk stond in de traditie van de Cobra. De keuze voor primaire kleuren kwam grotendeels voort uit noodzaak, omdat hij kleurenblind was. Vaak bracht hij met zwarte verf letters aan op zijn werk. De handtekening 'brood' vormt veelal een opvallend onderdeel van het schilderij. Brood bleef daarnaast actief in de muziek maar nooit meer met veel succes. Beroemd werd hij met zijn openlijke uitspraken in de pers over seks en drugsgebruik. Hij genoot van alle aandacht en werd de bekendste harddrugsgebruiker in Nederland; de 'nationale knuffeljunk'. Door het gebruik van alle genotmiddelen was zijn lichaam tegen 2001 geheel uitgeleefd. Pogingen om gedwongen af te kicken hadden geen succes. Toen het leek alsof hij nog maar een paar maanden te leven had nam Brood zelf het heft in handen en pleegde zelfmoord. Op 11 juli 2001 sprong hij van het Amsterdamse Hilton Hotel. Hij liet een afscheidsbriefje achter bij de bar met de tekst "maak er nog een groot feest van".

Nationale knuffeljunk

Ondanks, en waarschijnlijk dankzij, werd en bleef Brood een legende. Zijn kunst wordt gewaardeerd en niet alleen door de toegankelijkheid van het kleurgebruik. Brood is de verpersoonlijking van een tijdperk. Inmiddels is zijn dood al bijna 20 jaar geleden en is het zaak zijn herinnering levend te houden voor de volgende generaties. Daar helpt het Herman Brood Museum zeker aan mee.

Museum

September 2018 zijn de deuren van het Herman Brood Museum geopend. Het museum bestaat uit 3 zalen die zich bevinden boven de Herman Brood Experience. Het Museum toont een brede collectie van Herman Brood afkomstig uit de privécollectie van vriend en initiator Ivo de Lange, weduwe Xandra Brood, dochter Lola en beide zussen van Herman. Het gaat om brieven, tekeningen en gedichten, door hem geschreven en geschilderd op doek, stukken papier en bierviltjes. Er zijn ook persoonlijke items van Brood zelf te zien. Nooit eerder vertoonde foto’s, kledingstukken, schilders attributen en zelfs spuitnaalden. Naast een bezoek aan het Herman Brood Museum en de winkel, biedt het museum, gelegen in de binnenstad van Zwolle, ook een Brood-Experience aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Broodwandeling,- of steptocht door de prachtige stad Zwolle, vergaderen in een ruimte volledig ingericht in Broodstyle een workshop schilderen à la Brood.

Chocolade

Er zijn maar weinig projecten waar Troppobello met zo’n ontzettend veel plezier aan heeft gewerkt. Kunst van Brood op chocolate bars of in een geweldige gift box. Want we moeten er met z’n allen een groot feest van maken! Nu verkrijgbaar in het Herman Brood Museum & Experience.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page