top of page

Choc Doc

Choc Doc

Chocolade is verslavend, biedt troost en is vooral lekker! Maar wisten jullie dat chocola ook gezond is? Ja dus, mits het blijft bij een stukje elke dag. En des te puurder des te beter.

Uit een gepubliceerd onderzoek in het voorjaar van 2010, heel toevallig net voor Pasen, bleek dat chocolade de kans op hart- en vaatziekten drastisch verlaagd. Het onderzoek, gehouden in Duisland, toonde aan dat mensen die chocolade eten bijna 40 procent minder kans hebben op een hartaanval of beroerte. Zelfs de altijd sceptische voedingswetenschapper prof. dr. Martijn Katan van de VU in Amsterdam liet in een reactie weten dat chocolade een mogelijk positief effect kan hebben. Al vond hij wel dat het bewijs uit dit onderzoek nog niet doorslaggevend is.

Katan: "Er is dringend behoefte aan een grootschalig experiment, waarbij de dobbelsteen bepaalt wie van de proefpersonen wel of geen chocolade krijgt." Jaren geleden is in Zutphen wel al een dergelijke studie uitgevoerd in een groep mannen op leeftijd. De helft van hen kreeg chocolade 'voorgeschreven’, de andere helft niet. Chocolade bleek een bloeddrukverlagend effect te hebben. Met een portie van 10 gram pure chocolade of 13 gram melkchocolade per dag daalde de kans op overlijden aan hart- en vaatziekten met maar liefst 50 procent. Het gaat hier wel om ‘normale’ porties, dus niet om het gedachteloos dooreten onder het kijken van een film. Moeilijk je daartoe te beperken maar het goede nieuws is dat het wel gaat om een dagelijkse portie.

De kracht van chocolade zit hoogstwaarschijnlijk in de polyfenolen, van nature in cacao aanwezig. Overigens komen polyfenolen ook voor in wijn, olijfolie, bessen, thee, koffie, walnoten en groenten. Polyfenolen zijn antioxidanten, stoffen die het lichaam beschermen, bijvoorbeeld tegen straling uit zonlicht of schadelijke stoffen die in de stofwisseling kunnen ontstaan. Gedacht wordt dat ze de kans op een beroerte en een hartaanval verlagen door aderverkalking en ontstekingen tegen te gaan. Helemaal precies is het werkingsmechanisme niet bekend. Mogelijk hebben antioxidanten ook een gunstig effect op de kwaliteit van de vaatwand, zodat die sterker wordt.

Hoe donkerder de chocolade, hoe meer cacao en dus hoe meer polyfenolen. Puur moet het wezen als je optimaal wilt profiteren van de gezondheid van chocolade. Melkchocolade kan ook wel, al bevat die minder antioxidanten. Overigens zit er ook een ongezonde kant aan chocolade. Naast de gezonde polyfenolen bevat hij namelijk flink wat verzadigde vetten en suikers en dus calorieën. Een reep chocolade van 100 gram levert al snel ruim 500 kilocalorieën! Hoe lekker ook, maat houden is dus wel gewenst.

Waarom is chocolade zo lekker? Het is de onweerstaanbare combinatie van vet en zoet die onze hersenen zo verheugd doet reageren. Chocolade smelt bovendien in de mond en dat geeft een ware smaakexplosie op de tong. Als chocolade zo lekker is, zou het dan ook troost kunnen bieden? Veel vrouwen vinden van wel. Ze claimen dat ze vlak voor de menstruatie snakken naar chocolade. De schommeling in hormonen zou direct leiden tot sombere gevoelens en een drang naar chocolade. Overigens is dit nooit wetenschappelijk bewezen.

Maar chocolade kan, puur omdat het zo lekker is, wél een zekere troost bieden in de sombere buien vlak voor de menstruatie. Uit ander onderzoek blijkt dat somber gestemde mensen vaker chocolade eten. Is hier sprake van de kip of het ei? Want het zou er ook op kunnen duiden dat chocolade juist de sombere gevoelens in de hand werkt. Nader onderzoek is nodig. Ook naar de stof fenylethylamine, die in chocolade voorkomt. Deze stof wordt ook aangemaakt als mensen verliefd zijn. Vandaar het gerucht dat chocolade lustopwekkend is. Maar ook dát is nog niet wetenschappelijk aangetoond.

UTZ Certificatie

Wat wil dit eigenlijk zeggen? UTZ Certified is een topkeurmerk voor producten die afkomstig zijn van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Zij gebruiken bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen en garanderen goede werkomstandigheden voor hun arbeiders.

En wij zeggen: Geniet van chocolade, overdrijf de hoeveelheid niet en haal er uit wat er in zit. Want lekker is ook gewoon lekker.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page