top of page

Streetart Caught in Design

Streetart Caught in Design

Als je als een van de inspiratiebronnen Street art ofwel graffiti hebt kun je natuurlijk niet om Banksy heen. Maar wie of wat is deze, inmiddels als kunstenaar bekend staande, Banksy nu eigenlijk?

Daar zijn de meningen over verdeeld. En dat is iets wat Banksy graag in stand houdt. Dat hij een Engelsman is weten we. Zijn naam niet, Banksy is een pseudoniem. Waarschijnlijk heet hij Robert Gunningham, maar niets is zeker. Hij zou in 1973 geboren zijn in Bristol en zijn werken zijn in ieder geval politiek getint en altijd met een knipoog. Hij werkt met de voor hem zo kenmerkende sjabloontechniek. Zijn Street art is te vinden in verschillende Europese steden maar ook buiten Europa, vooral in de Palestijnse gebieden en de VS.

Banksy startte als graffiti- artiest, hartstikke illegaal dus. Later, en dat heeft alles te maken met die strafbare kunst, ging hij werken met sjablonen. Dit neemt minder tijd in beslag en dus is de kans op betrapt worden minder. Anekdote: Hij beweert zelf dat hij is overgestapt op die sjablonen omdat hij onder een vuilniswagen verschuild zat terwijl de politie hem op de hielen zat.

Zijn boodschap is pacifisme, antikapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid. Hij schildert vooral dieren als apen en ratten en mensen. Politieagenten, soldaten, ouderen en kinderen. Een terugkerend item is verder het aanpassen van bestaande kunst waardoor de aard van het stuk radicaal verandert.

Samenvattend komen we uit op drie punten:

1. Is dit kunst of is dit vandalisme?

Daar zijn en blijven de meningen over verdeeld. Hij doet iets wat niet mag. Dat is waar. Aan de andere kant is er de groep die het werk van Banksy wel als kunst ziet en dat wordt ondersteund door de hoge prijzen die er voor betaald worden. Een gegeven dat ook weer controversieel is.

2. Is dit hypocriet of oprecht?

Een van de belangrijkste thema’s van zijn werk is het antikapitalisme. Maar ja, jij verdient er serieus geld mee. Daar staat dan weer tegenover dat hij voor een deel van zijn werk geen geld krijgt, het wordt anoniem op straat getekend. En het is bekend dat Banksky veel werk maakt voor goede doelen als Greenpeace.

3. Tegengesteld doel

Toen hij in het Midden-Oosten de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden beschilderde merkte een Palestijn op dat Banksy de muur verfraaide. Maar de muur wordt gehaat…

Hoe je het ook wenst of keert, wat je ook denkt, feit is dat het een afspiegeling is van wat er speelt in de wereld. En daar spelen wij dan weer graag op in.

BANKSY exposeert nu in het MOCO in Amsterdam

Bel of mail maar eens voor overleg, we hebben heel veel ideeën en kunnen die nog uitvoeren ook.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page